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Bee Protection Labeling Statements 
Interprets FAC sections 12973, 29102, and 29103; 3CCR sections 6000, 6614 and 6650. 
 

Approved State 
program 

Food and Agriculture Code (FAC) section 29102 states: “The director shall 
adopt regulations necessary to minimize the hazard to bees, while still providing 
for the reasonable and necessary application of pesticides toxic to bees to 
blossoming plants.” “The regulations may also include provisions for timely 
notification of apiary owners of proposed pesticide applications, and limitations 
on the time and method of application of the pesticides and the pesticide used.” 
 
Additionally, FAC section 29103 states: “Failure of a beekeeper to remove 
hives from a specific location…after notification …shall not prevent the 
application of pesticides to blossoming plants if consistent with the pesticide’s 
labeling and regulations. When the pesticide applicator has complied with the 
notification…the applicator shall not be liable for injury to bees that enter the 
area treated during or after the application.” 

 
 

Interpretation of 
U.S. EPA 
statements  

U.S. EPA recommends specific bee caution statements on pesticide labeling. 
DPR has analyzed these statements and offers the following interpretative 
guidance. 
 
U.S. EPA allows for some flexibility in bee protection labeling statements, so 
some pesticides may have bee protection labeling statements that differ from the 
U.S. EPA recommended statements found in their Label Review Manual 
(LRM). Some of those differences can have a significant impact on the 
requirements that apply, as discussed below. Some labeling refers to a state 
program that provides for the protection of bees. California’s statutory and 
regulatory bee protection requirements meet that labeling provision. 

 
 

Drift effects  Relative to the term “drift” used in mandatory bee caution statements, “drift” 
implies deposition outside of the treatment area rather than within the target 
site. It is acknowledged that some drift is a common occurrence. Substantial 
drift is always prohibited by FAC section 12972. A violation of this labeling 
phrase occurs when an applicator fails to exercise due care and bees on 
neighboring property are damaged by drift, under the stated conditions on the 
labeling. 
 
The applicator must always use discretion when making an application. It is the 
responsibility of the applicator to comply with the pesticide’s labeling and 
regulations and to consider the potential impacts of the application. Any 
application resulting in damage to bees off-site could be a violation of FAC 
section 12973 (use in conflict with labeling) or Title 3, California Code of 
Regulations (3CCR) section 6614.  

Continued on next page 
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Bee Protection Labeling Statements, Continued 

Residual toxicity Pesticides toxic to bee are those that include the words “toxic to bees” on 
labeling, regardless of modifying words such as “highly” or “moderately.” 
Residual toxicity (RT), as specified on the labeling, is the period of time after 
completing a pesticide application until there is minimal toxic effect to bees. 
Title 3, CCR section 6650 contains standards relating to bee activity. 
 
When data submitted by the registrant shows that RT is prolonged, the U.S. 
EPA LRM-recommended bee protection statements for both bee toxicity group 
I (highly toxic) and bee toxicity group II (toxic) labeling contains the directional 
statement, “Do not apply this product if bees are visiting the treatment area.” 
For pesticides that are highly toxic to bees, there is an additional statement 
relating to drift onto blooming crops or weeds. 
 
The intent of this labeling statement is to prohibit applications when the RT 
period specified on the labeling will extend into the subsequent bee activity 
periods.  
 
Note: Most products do not show RT times on labeling. 
 
When data submitted by the registrant shows that residual toxicity is NOT 
prolonged, the U.S. EPA LRM-recommended bee protection statements for 
both bee toxicity group I (highly toxic) and bee toxicity group II (toxic) labeling 
contains the directional statement, “Do not apply this product while bees are 
actively visiting the treatment area.” For pesticides that are highly toxic to bees, 
there is an additional statement relating to drift onto blooming crops or weeds. 
Some interpretation of the meaning of the word “actively” and how it affects the 
requirement is required. 
 
The intent of this labeling statement is to have applications made when bees are 
not active and the hazard to bees is minimal by the next active period when the 
bees may visit /enter the area treated. Bees are “actively visiting” when they are 
physically present. 

 
 

Bee hazard 
information 

More information on evaluating bee hazards is available in:  
How to Reduce Bee Poisoning from Pesticides at 
http://extension.oregonstate.edu/catalog/pdf/pnw/pnw591.pdf . 
This document provides useful information but is not an enforceable standard 
unless specifically included, in whole or part, in permit conditions. 

 

Continued on next page 
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Bee Protection Labeling Statements, Continued 

Agreed upon 
standards  

One of the primary purposes of the statutory bee protection program provisions 
is to bring the operator of the property to be treated and the owner of the bees 
into a site-specific discussion of the potential risks and impacts. Often, these 
discussions result in an "agreed standard" for interpreting the impact on bees 
with the potential to visit the site versus impacts of applying available 
mitigations. In effect, the parties, whether individuals or industry groups, most 
directly impacted and closest to the scene, interpret the labeling provisions in a 
manner agreeable to both. DPR recommends that, as a general rule, these site-
specific, interpretative agreements be honored and accepted for labeling 
enforcement purposes. 
 
To be acceptable, any agreed standard must: 
 

1. Be mutually agreed upon by relevant parties without coercion. 
2. Create a documented standard for acceptable levels of "bee visitation" 

through such mitigation practices as timing, dosage, method of 
application, amount of bloom, or other factors to minimize the number 
of bees exposed. 

3. Contain terms that are measurable/enforceable, so that it can be clearly 
determined whether the agreement was honored by all parties involved. 

4. Convey the terms to the County Agricultural Commissioner in advance 
of any application. 

 

Continued on next page 
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Bee Protection Labeling Statements, Continued 

Example of 
labeling 
statements: 
Variation 1 

When the pesticide product labeling states: “This product is highly toxic to bees 
exposed to direct treatment or residues on blooming crops or weeds. Do not 
apply this product, or allow it to drift to blooming crops or weeds, if bees are 
visiting (or actively visiting) the treatment area.” 
 
Interpretation: 
The first sentence is advisory. It provides facts or information about the 
product. Advisory labeling statements do not create a specific enforceable 
obligation upon the user. The second sentence is a mandatory statement. 
Mandatory statements address how the product must be used or handled and 
generally, must be followed to avoid a violation. However, before this 
mandatory statement can be interpreted, the term “visiting” must be defined. 
Merriam-Webster’s Collegiate Dictionary, 11th edition, on page 1398, defines 
“visiting” as “to go to see or stay at (a place) for a particular purpose.” Title 3, 
CCR section 6650 defines “inactive” as from one hour after sunset to two hours 
before sunrise (night time and twilight hours) or when the temperature is below 
55 degrees Fahrenheit (°F). Use the above criteria to establish that bees are 
“active” and can potentially be “visiting” (or foraging) during daylight and 
twilight hours between two hours before sunrise to one hour after sunset when 
the temperature is above 55°F. During this time, it is still necessary to 
determine if bees are visiting in sufficient numbers to be significantly impacted 
by the application. 
 
Based on the above definition of the term “visiting,” the mandatory bee caution 
statement above is interpreted as follows. 
 
Pesticide products with this labeling statement can be applied to a crop: 

1. That is not “blooming" under an established or agreed upon standard. 
2. That is blooming when bees are inactive. 
3. That is blooming when bees are active provided the threshold is below 

the criteria in an established or agreed upon standard for “visiting.” 
 

Continued on next page 
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Bee Protection Labeling Statements, Continued 

Example of 
labeling 
statements: 
Variation 2 

“This product is toxic to bees exposed to treatment for 3 hours following 
treatment. Do not apply this pesticide to blooming, pollen-shedding or 
nectar-producing parts of plants if bees may forage on the plants during this 
time period. The 3-hour limitation does not apply if the applicator operates in a 
state with a formal, state-approved bee protection program, and the applicator 
follows all applicable requirements of the state-approved program designed to 
ensure that managed bees are not present in the treatment area during this time 
period.” 
 
Interpretation: 
The first and third sentences are advisory. The first sentence provides 
information that the product is toxic to bees exposed to treatment for 3 hours 
following treatment. The third sentence informs the user that the 3-hour 
limitation does not apply if the applicator operates in a state with a formal, 
state-approved bee protection program (such as California), and the applicator 
follows all applicable requirements of the state-approved program designed to 
ensure that managed bees are not present in the treatment area during this time 
period. These advisory labeling statements do not create a specific enforceable 
obligation upon the user.   
 
The second sentence is a mandatory statement. This mandatory statement 
addresses how the product must be used or handled to avoid a violation.  
 
However, this statement prohibits application to blooming plants only if bees 
may forage during a specific 3-hour time period. Furthermore, this mandatory 
statement (limitation) does not apply in a state (such as California) with a bee 
protection program. In effect, the mandatory limitation is cancelled by the third 
advisory sentence. As written, no part of this statement is enforceable in 
California. Notwithstanding the above statement, the applicator must use 
discretion when making the application to a crop during a bloom period when 
bees are considered active (or actively foraging). It is the responsibility of the 
applicator to be aware of the pesticide’s labeling and regulations, and to 
evaluate the potential impacts of the application. Any application resulting in a 
bee loss could be a violation of 3CCR section 6614. 
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Bee Protection Labeling Statements, Continued 

Example of 
labeling 
statements: 
Variation 3 

“This product is toxic to bees exposed to treatment for 3 hours following 
treatment. Do not apply this pesticide to blooming, pollen-shedding or 
nectar-producing parts of plants if bees may forage on the plants during this 
time period.” 
 
Interpretation: 
The first sentence is advisory. The first sentence provides information that the 
product is toxic to bees exposed to treatment for 3 hours following treatment. 
The second sentence is a mandatory statement. This mandatory statement 
addresses how the product must be used or handled to avoid a violation. This 
statement prohibits use of this product during the blooming period if bees are 
likely to forage on plants within 3 hours. However, before this mandatory 
statement can be interpreted, the term “forage” must be defined.   
Merriam-Webster’s Collegiate Dictionary, 11th edition, on page 488, defines 
“forage” as “to wander in search of…collect…food.”  
 
Based on the above definition of the term “forage,” this mandatory bee caution 
statement is interpreted as follows. 
 
Pesticide products with this labeling statement can be applied to a crop: 

1. That is not "blooming," under an established or agreed upon standard. 
2. That is blooming when bees are inactive. 
3. That is blooming when bees are active provided the threshold is below 

the criteria in an established or agreed upon standard for “foraging.” 
 
 


